dr. Bagdy Emőke – Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Részletek dr. Bagdy Emőke Hogyan lehetnénk boldogabbak? c. könyvéből:

 

„A boldogságpszichológia tízedik parancsolata így szól: törődj testi kondícióddal, tedd részévé mindennapjaidnak a kedvenc mozgásokat, a fizikai aktivitás valamely formáját. Ha nem mozgunk eleget, a testi inaktivitás egyaránt eredményez pszichikai renyheséget és testi gyengeséget. A ritmikus, egyenletes mozgás, a rendszeres futás a szervezetet örömhormon termelésre ingerli, az endorfin pedig tovább erősíti a szervezet terhelhetőségét. A morfiumhoz hasonló, de ötvenszer erősebb hatékonyságú anyagot belső morfiumnak (endomorfinnak) nevezzük, ennek rövidítése az endorfin. Az emberi szervet által termelt endorfin erőteljes közérzet- és kedélyjavulást képes létrehozni, ezért kapta az örömhormon elnevezést. Minden testi aktivitás elősegíti az endorfintermelést, ha elegendő ideig és megfelelő intenzitással mozgunk…

 

A ritmuskutatás arra is rámutatott, hogy a ritmikus, egyenletes mozgás idegrendszeri visszacsatolása nyomán az agy „órajeladó sejtjei”, azaz a szervezet belső és külső kozmikus ritmust egyeztető agyi pacemaker kedvező egyensúlyi működésre hangolja át a szervezetet, öngyógyító folyamatokat generál. Ha meggondoljuk, az egészség az egész szervezet összehangolt ritmusú működése, mert a „zenekar” tökéletes harmóniát tud létrehozni. Ha egy-egy működésben ritmuszavar lép fel (pl. gyorsabb szívműködés, magasabb vérnyomás, kevesebb inzulin termelése, stb.) akkor rendellenes, beteg állapotról beszélünk. Az összehangolt ritmus maga a harmónia, az egészség.

Az endorfintermelés fokozódása miatt a rendszeres testmozgás antidepresszáns hatású, természetes gyógyszer. Az élvezetes testmozgás, különösen annak ritmusos formái egyszerre kellemesek és hasznosak az egészségerők fejlesztésében és a rugalmasság növelésében. Mindezt azonban csak a mértékkel és rendszeresen, folyamatosan végzett mozgás hozza létre. Alkalmi és intenzív testi terhelés ellenkező hatásokat vált ki, a kedvezőtlen stressz tüneteit idézi elő a szervezetben.

 

A testi aktivitás hasznos relaxáló, lazító, szorongásoldó formája a progresszív relaxáció is. A test izmainak tréningszerű feszítési módjai nyomán előálló természetes ellazulás a mentális pihenés, megnyugvás, lelki béke és egyensúly állapotát hozhatja létre. Ez pedig nem csupán a szervezeti folyamatok egészségének megőrzését szolgálja, hanem lelkileg is kiegyensúlyozó, tolerancianövelő és kedélyjavító hatású.”

 

Szívből ajánlom a professzorasszony ezen könyvét is:

dr. Bagdy Emőke – Pszichofitness (kacagás, kocogás, lazítás)

http://moly.hu/konyvek/bagdy-emoke-pszichofitness