Pár tanács, ha kisbabát szeretnél

Könnyen beépítheted hétköznapjaidba az egészséges életmód pár alapszabályát, melyek a termékenységre is jó hatással vannak. Ha nagyon másként éltél és az itt felsoroltakat így hirtelenjében soknak érzed, kezdd azokkal, amik könnyebben mennek!

 

  • Mozogj rendszeresen, de ne terheld túl a tested

Indítsd be a szervezeted önharmonizáló, öngyógyító folyamatait! Mozgasd át a tested, és kiemelten a hasi szerveid. Lehetőleg legalább 2 naponta szánj rá 20 percet: sétálj, ússz, jógázz, táncolj, vagy ami jól esik. Léteznek célzott, csoportos mozgásirányzatok is a termékenység fokozására, a Babafészkelő órák is ilyenek. A megfelelő mozgás fontosságáról még sokat olvashatsz ezen a honlapon, itt még annyi jó tanács, hogy amennyiben ülőmunkát végzel, vagy egyéb okokból sokat ülsz, ügyelj arra, hogy ne keresztbevetett lábakkal tedd (akadályozza az egészséges véráramlást), és hogy rendszeresen, óránként átmozgasd magad, előrehajlással, felállással, csípőkörzéssel, hogy megtörd az egészségtelen ülő pózt és serkentsd a véráramlást a testedben.

 

  • Táplálkozz egészségesen

„Az vagy, amit megeszel!” Ezt valószínűleg már Te is hallottad, és azzal is tisztában vagy, hogy ez nem azt jelenti, hogy a sok tartósítószer Téged is tartósít… Hanem, hogy ne a Fornetti legyen az első gondolatod, ha megéhezel. Hogy figyelj oda arra, hogy eszel e megfelelő mennyiségű és minőségű nyers zöldséget és gyümölcsöt, húsokat (vagy ha vegetáriánus vagy, egyéb forrásból fehérjét)… Igyál megfelelő mennyiségű tiszta vizet! A szénsavas üdítőket iktasd ki, de legalább csökkentsd nagyon ritka alkalmakra, a tömény alkoholokat szintén. Összejöveteleken, lazításként inkább bort vagy sört fogyassz, ésszerű mértékkel. Ne vonj meg drasztikusan minden kulináris örömöt magadtól, mert az frusztráló, de az egészséges táplálékok és italok legyenek az általánosan jellemzőek a hétköznapokban.

 

 

  • Ne stresszelj

Az idegrendszerünknek 2 alapvető állapota van: a nyugalmi (paraszimpatikus) és a stresszes (szimpatikus) állapot. Ez ősidők óta úgy van kódolva az emberben, hogy ha fellép valami külső fenyegetés (stressz), akkor készenléti állapotot hozunk létre: gyorsabban vesszük a levegőt, hogy több oxigént kapjanak az izmok, melyek megfeszülnek, felkészülvén arra, hogy „üss vagy menekülj”. A mai stresszorok teljesen mások, mint a mamutok idejében, viszont az idegrendszeri válasz hasonló maradt akkor is, ha a főnököd / határidő / másik autóvezető / stb váltja ki belőled a stresszre adott reakciót. A stressz önmagában nem rossz dolog, a rossz az, ha ez az „üss vagy menekülj” idegrendszeri válasz tartósan fennáll, mert akkor sosem pihen az idegrendszer. Így azok a funkciók, melyeket az idegrendszer nyugalmi állapotában tudna ellátni a szervezet, blokkolódnak. Ilyen az emésztés, és ilyen a termékenység is. Ha ütni vagy futva menekülni kell, nem lehet nyugodtan kihordani egy kisbabát… A szervezet okos! A női nemi szervek háttérbe szorulnak a létfenntartási funkciók mögött: ha éppen úgy éljük meg, hogy más most a fő feladatunk, vagy csak rászoktunk a stresszre, állandóan ugrásra készen élünk, akkor a peteérés akár el is maradhat. Vagy van peteérés, de nem szabadul ki (PCO). Ez persze egy nagyon leegyszerűsített leírás, de a lényeg, hogy a szervezet megvéd attól, hogy nem megfelelő kondícióban foganjon meg egy kisbaba. Tehát lazíts! A „lesz*rom tabletta” mellé még a légző gyakorlatokat ajánlom szeretettel. Kiválóan nyugtatják az idegrendszert, segítenek visszaállítani a paraszimpatikus működését. Az interneten sok gyakorlatot találsz, vagy a foglalkozásaimon, vagy jógaórán is elsajátíthatsz többfélét.

 

  • Alkoss

A méh a termékenység szimbóluma. A termékenység pedig nem csak az utódnemzést jelenti, hanem a kreativitást is. Akinek orvosilag diagnosztizált betegsége, problémája van, mint pl. mióma, PCO, annak ajánlott egy napi kreatív, teremtő tevékenységbe kezdeni. Rajzolás, gyöngyfűzés, versírás… bármi lehet, ami jólesik, a lényeg, hogy rendszeres legyen!

 

  • Kerüld a magas sarkú cipőket és a derékban, csípőben szorító ruhákat

A méh kapillárisokban nagyon gazdag szerv. A véráramlást akadályozó szűk farmert azt hiszem nem kell nagyon magyarázni, de a magas sarkúról pár szó: nagyon egészségtelen! Viselése feleslegesen terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Ami a baba szempontból itt most lényeges: a medencét kibillenti a természetes, egészséges helyzetéből, és ezzel a méh is egy számára kedvezőtlen pozícióba kerül, konkrétan rápréselődik a húgyhólyagra, ezáltal romlik a vérellátása… Persze nem azt mondom, hogy dobd ki az összes csinos magas sarkúdat, de tartogasd őket inkább a különleges alkalmakra, a mindennapokra pedig viselj kényelmes cipőt!

 

  • Ne dohányozz

Tudom, milyen könnyű mondani, és milyen nehéz megtenni, ha függő vagy, pláne ha kifogásként ott a stressz, és a vágyott baba nem érkezése miatti stressz! Nekem nem sikerült letenni a cigit a várakozás éveiben, csak amikor már tudtam, hogy a pocaklakókat is füstölöm, ha rágyújtok. De ez egy ördögi kör: a dohányzás érszűkítő, nagyon rontja a fontos női szervek vérellátottságát, így a várakozás még hosszabbra nyúlik miatta. Legyél nálam okosabb! Megéri az a pár nap, pár hét elvonási tűnet! Lehet éveket spórolhatsz vele...

 

  • Használj természetes kozmetikumokat és tisztítószereket

Mi köze ennek a termékenységhez? Sok!

2 féle hormon, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya kiemelt fontosságú a női nemi szervek egészséges működésének szempontjából. Tehát nem csak az fontos, hogy mekkora az ösztrogén vagy a progeszteron szint, hanem hogy egymáshoz viszonyítva mi a helyzet. A vegyipar fejlődése óta ösztrogéneket kívülről is viszünk be nagy mennyiségnem a szervezetünkbe. A klór, a fluor, a kozmetikai termékek tartósításához alkalmazott parabén mind idegen ösztrogének, melyek a szervezetünkbe jutva képesek  ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódni, mint a természetes ösztrogének.  Napjainkban kész ösztrogén tengerben fürdünk, így jó nagy többletfröccsöt kapunk belőle. Sok kicsi sokra megy! Ráadásul az ösztogén hosszú távra képes raktározódni a szervezetben. Ellenben progeszteront nem viszünk be kívülről, és könnyen kiürül, nem raktározódik. Sőt, ha stresszelünk, még lophat is belőle a szervezet a petefészektől, anti-stressz hormon előállításához … Az ösztrogén és a progeszteron hormonok közötti egyensúly bomlása, az ösztrogéndominancia számos kedvezőtlen élettani hatással jár, közöttük a hízás, bőr öregedés, vetélés, magasabb endometriózis, autoimmun betegség és rák rizikó. Amennyire teheted, minimalizáld a külső ösztogének bevitelét, tehát a vegyszereket, a bármennyire csillivilli csomagolásban árult kozmetikai kencéket. Keresd a természetes megoldásokat: öblítő helyett ecet, natúr szappan, a bőrödre búzacsíra olaj, uborka… Bizonyára találsz olyan natúrkozmetikumokat, melyek használata örömet okoz!

 

  • Ha csalódtál, engedd meg magadnak az érzéseid

Ha nagyon bíztál abban, hogy kisbabát vársz, de megjött a menzeszed, nyugodtan engedd meg magadnak a szomorúság, csalódottság, veszteség és gyász érzeteit. Nem kell elfojtanod, „mert erős vagy”, vagy mert „hiszen még nem is történt semmi, nincs mit szomorkodni”. Sírhatsz és/vagy káromkodhatsz, akár felváltva… engedd ki magadból a szomorúságot, a csalódást, adj helyet a gyászodnak – hogy utána tovább tudj lépni. Ha mindig magadba fojtod, benyeled a keserűséget, az hosszútávon nagyon rossz Neked! Persze a gyászban benne ragadni sem jó – ezért tanácsos megélned, mert így tudod kiengedni, feldolgozni. Másnap már tényleg egy másik nap vár… minden ciklus egy új esély!